Lidt om batterier

Vildtkamera bruger 6 eller 12 volt, enten AA som Scout Guard bruger, eller C som bruges i Stealthprowler/Stealth Cam.
Det er meget vigtigt at bruge kraftige kvalitets batteri, især med hensyn til holdbarheden, men det har også utrolig stor indflydelse på rækkevidden af kameraet, især om natten, hvor rækkevidden kan blive halveret, ved brug af “billige batterier”.

Hvis du, er som de fleste første gang brugere af vildtkamera, er du i overhængende fare for at blive overvældet af alt den involveret teknologi. Du kan bruge utallige timer på forskning og afprøvning og lige når du tror, du har regnet det hele ud, snubler du over emnet “batterier”. det virker simpelt nok.
Prop et par Duracells i, og du er klar … Right? Tja, måske.
Jeg gætter jeg først bliver nødt til at spørge: “Hvilken type Duracell batterier har du installeret?” Standard Batteri, NiMH rechargeables eller lithiums? Og hvilken slags klima har du placere dine kameraer? Og, og, og … og det bliver lidt mere kompliceret.
Så, lad os tale om de fire vigtigste typer af batterier, deres egenskaber, og hvorfor du måske skal bruge en type i stedet for en anden.

Alkalisk

batterier alk

Alkaline batterier er helt sikkert det mest tilgængelige og billigste, men er det ikke uden ulemper. Alkaline batterier, der leveres med en effekt på omkring 1,6 volt, men de begynder et støt fald i styrken med det samme de isættes.
Som tiden går, spændingen fortsat falder proportionalt til den tid tilbage inden / antal fotografier taget. Denne forholdsmæssige nedgang er særlig tydeligt, når du undersøger nat fotografier taget af infrarød flash kameraer. Billeder taget tidligt i livscyklussen for et alkalisk batteri er lyse og godt belyst. Disse tidlige fotografier som også repræsentere den maksimale flash styrke fra kameraet. Men for hver dag, hver efterfølgende natte foto vil være mindre belyst.
Den proces vil fortsætte indtil det punkt, hvor nat billeder er helt mørke eller kameraet slukker på grund af for lav spænding. Desuden vil kolde temperaturer påvirker alkaline batterier meget. Batteriets levetid mindskes og mister op til halvdelen af deres kapacitet i frost vejr.
Endelig kan alkaline batterier kun bruges en gang og derefter til deponering. Er du miljøbevidst, undgå brug af alkaline batterier, når det er muligt.
For at opsummere, alkaline batterier er billige og tilgængelige overalt, men give svag styrke og fungerer ikke godt i kulden.

Nikkel Metal Hydride (NiMH)

batterier nikkelNiMH genopladelige batterier blev indført som afløser for Nikkel Cadmium (Ni-CAD) genopladelige batterier.
Som du måske husker, blev Ni-cad-batteriet kritiseret for at udvikle “Memory”, som betød at hvis Ni-cad-batterier blev brugt og ikke drænet helt, ville de ofte miste en del af deres kapacitet. I modsætning hertil er der NiMH batterier som kan oplades på et hvilket som helst punkt i brugs kurven. Fuldt opladet, NiMH batterier producerer omkring 1,4 volt. Men de falder hurtigt til et arbejd niveau på 1,2 volt, som de er i stand til at levere resten af brugs tiden. Men med kun 1.2 volt er et problem for brug i nogle kameraer. De fleste kameraer er designet til at bruge omkring 1,5 volt pr. batteri. Det er meget almindeligt for et kamera at bruge eks. 4 batterier, eller i det væsentlige et 6-volt system (4 X 1.5volt). De fleste af disse 6-volts systemer overvåge konstant spændingen og vil automatisk slukke kameraet, når spændingen er nede omkring 5-volt.
Men da NiMH batterier kun leverer 1,2 volt / pr. celle, gør at de kun producerer en samlet spænding på omkring 4,8 volt. Dette gør NiMH batterier uforenelig til brug med mange af de kameraer der er på markedet. På den positive side af tingene, NiMH batterier er ikke påvirket af koldt vejr. Hertil kommer, at de fleste batterier kan genoplades og genbruges hundredvis af gange.
Faktisk kan NiMH batterier normalt tjene sig selv hjem på mindre end et år.
Sammenfattende NiMH batterier er et fremragende valg til brug i kolde klimaer, forudsat at de er forenelige med dit kamera. De tilbyder også en miljøvenlig og omkostningseffektiv alternativ til engangs batterier.
Vildt-kameraer, der er forenelige med NiMH genopladelige batterier omfatter, men er ikke begrænset til: Reconyx vildt kameraer, Scoutguard vildt kameraer og Leaf River kameraer.

Lithium

batterier lithiumLithiumbatterier er forholdsvis nye, men tilbyder nogle meget interessante fordele. I starten, vil lithium batteriet producere 1,8 volt / pr. celle, eller som jeg gerne siger “De kører hot”. Ligesom faldende spænding producerer svagere blitz egenskaber, vil øget spænding frembringe en stærkere blitz med lysere billeder. Jeg mærker en stigning på 10% i flash rækkeevne, når du anvender lithium batterier. Desuden vil den øgede kapacitet du har ved at starte ud med den højere 1.8 spænding gør at Lithiumbatterier vil øge den tid, dit kamera, kan opholde sig i området. Lithiums er heller ikke påvirket af koldt vejr. Lithium batterier, er i øjeblikket kun tilgængelig i AA. Men hvis dit vildt kameraet kræver “C” celler kan du drage fordel af den ekstra spænding lithiums tilbyde. Heldigvis er AA’s og C’s mål præcis det samme fra spids til spids. Indsættes “AA” lithiums i en batteribox bringes den samlede diameter op til, at et “C” batteri og giver en perfekt funktion. En anden fordel ved at bruge AA’s er de er betydeligt lettere, og tage langt mindre plads end de større “C” batterier. Ulempen er at lithiums er dyrere, og ligesom standard batterier, er de også klar til deponering efter kun en gang.

Extern strøm

De fleste vildtkameraer har muligheden for at tilkoble extern strøm, køb et evt. 2 knallert/motorcykel batteri, det er en langt billigere løsning en “engangsbatterier” , har du langt til dit kamera køb 2 af disse batterier og tag et helt opladet batteri med hver gang du skifter kort.
Hvis du vælger at købe store batterier, skal du være opmærksom på at der er forskel på bilbatterier og eks bådbatteri.
Da et bilbatteri er et startbatteri er det ikke det bedste at bruge til kameraer, da de ikke bygget til at stå og blive tappet for strøm. Det kan selvfølgeligt sagtens bruges, da kameraet ikke bruger meget strøm og bilbatteriet er noget billigere, da byggevarehuse ol. mange gange har gode tilbud.
Men mange gange kommer der snart flere forbruger på hvis du feks. skal have lys på foderpladsen, foderautomater osv.
Jeg anbefaler i stedet at købe et båd/camping batteri, da de er såkaldte forbrugsbatteri som er bygget til at stå som strømkilder.
Skal dit kamera sidde lang tid er der mulighed for at købe et lille solcellepanel, til få hundrede kroner. Vær dog opmærksom på at det skal være forsynet med relæ, der hindre overladning af batteri.
extern stroem 6volt
Dette lille batteri på 6V – 7,0Ah
Koster Kr. 129,00 og er vedligeholdelsesfrit  

© 2024 med forbehold for tastefejl