Vælg det rigtige vildtkamera

Der er mange overvejelser du bør gøre dig, før du køber et vildtkamera. Derfor har jeg blandt andet valgt at samle nyttige informationer og vildtkamera test på min hjemmeside. 

Du kan finde vildtkamera test her.

Du kan finde hjælp til at vælge det rigtige vildtkamera her.

Her på siden kan du også finde nogle fakta om nogle af de ting du bør tænke på, før du køber et vildtkamera.

IR eller Flash

Vildtet kan skræmmes af blitz. På nogle områder, hvor dyrene ikke opfatte lys som fare, kan det dog arbejde godt. Bruger du blitzkamera, vil du opdage at dyr kun reagerer i få dage på blitzen.
Bemærk dog at skal du bruge blitzkamera, på steder du også jager om natten, er det vigtigt at du ikke starter med at jage straks efter at du har opsat kamera, men lad der gå et stykke tid så dyrene ikke forbinder blitzlyset med fare. Hvis du bruger blitz, så indstil det til at tage et billede og derefter gå i dvale i feks. 5 minutter, dette skræmmer dem mindre. Du kan optage videoer med alle kameraer. Hvis du ønsker at optage video, når det er mørkt, så skal du vælge et infrarødt kamera. Et infrarødt kamera er at foretrække, hvis du ønsker at forstyrre vildtet minimal.

Batterier

Et af de mest vigtige ting at tænke på, når du bruger vildtkameraer er at købe gode batterier. Hvis du køber budget batterier, med lav kapacitet og får dårlige billeder, er det ikke kameraet der er dårligt, men kamera batteriere. Mange billige batterier er kun beregnet til radioer og andre emner, og kan ikke give den kapacitet, som en Flash/Ir kræver. Et kamera såsom Wild views med blitz har en kapacitet op til ca. 8 meter, men med budget batterier får du ingen gode billeder på mere end måske 3 meter. Jeg bruger Energizer-batterier, men der findes mange mærker, der har gode batterier og rigtigt mange, der gør det meget dårligt. Så spar ikke her.
I nogle kameraer, kan det være en god ide at man i stedet for regelmæssig udskift af batterier, at anvende eksterne batterier. WildWiew bruger 4 x 1,5 volt batterier men kan bruges med et ekstern 12 volt batteri og et specielt kabel. Du får mere power i både flash og IR. Fordi du har både mere volt og ampere. Husk kun at bruge op til 8 ampere batteri da sikringerne i nogle kameraer ikke er i stand til mere, hvilket gør at bil batteriet ikke kan anbefales, men vælg i stedet et motorcykel batteri.

Hukommelse kort

Der er en forskel mellem hukommelseskort. Tran Send og Sandisk har fungeret godt. De fleste kameraer kan bruge op til 2 GB. isættes 4 GB kort eller mere, uanset fabrikant, så risikere du at kameraet kan hænge helt. 
Der er dog flere af de nye modeller der benytter helt op til 16 gb. Så tjek brugsanvisningen inden du sætter kort i.

Læs mere om hvad jeg anbefaler at købe af SD kort her.

Montering

Et vildt kamera skal monteres mindst 1,5 meter i højden og vippes. Det skal ikke sættes kun en halv meter oppe, hvilket er en udbredt opfattelse, men er meget forkert. Mine egne kameraer sidder omkring 2,0 meter og vinklet ca. 10 grader. Hvis de sidder for lavt og for tæt på foderpladsen/ vekselen, er risikoen for, at du vil savne vildtet når påvisning området er for lille. 
Det er også vigtigt at sikre at kameraet ikke peger direkte mod øst og vest, kameraet kan ikke tage gode billeder med solen skinnende i linsen. da det er morgen og aften at der er mest aktivitet af dyr, er det vigtigt at dreje det i forhold til solen. 
 

Følsomhed

De fleste kameraer er udstyret med utroligt følsomme “øjne”, dette kan dog også være et minus, da de vil optage alle bevægelser som de ser, eksempelvis græs eller blade. Dette kan dog afhjælpes på nogen kamera, da de er udstyret med 3 indstillinger for følsomhed høj, normal og lav.
Det anbefales at sætte følsomheden på normal eller lav, og kun bruge indstillingen høj når kameraet bruges indedørs.
Dette er dog ikke generelt, så det anbefales at teste dit eget kamera for det bedste resultat.
Placere dit kamera i en afstand fra 10 til 15 meter til mål området.
I koldere vejr vil nogle kameraer kunne måle varme fra dyr helt ud til 30 meter. Dette kan være et problem, og give tomme fotos, når det er koldt og mørkt vil kameraet prøve at tage fotos af dyr der er uden for rækkevidde af ir/blitz, med tomme fotos til følge. 
 

Reaktionstid

Reaktionstid er den tid, det tager fra kameraet registrerer bevægelser og indtil billedet er taget. Det varierer meget mellem kameraer fra en tiendedel af et sekund og op til flere sekunder. Reaktionstiden er alt afgørende hvis du ønsker at overvåge en veksel, hvor dyret er i bevægelse. Med et langsomt kamera kan du i bedste fald få et billede bagenden af dyret, men oftest nå dyret at forsvinde før billedet tages. Et kamera, der kun skal overvåge et fast sted for eksempel en foder plads eller en sliksten behøver ikke være så hurtigt. 
 

Rengøring

Det er vigtigt at rengøre linser osv. på kameraet, for at undgå hvide foto.
Rengøring kan gøres med en vatpind og meget rent vand.

© 2024 med forbehold for tastefejl